Planinarski savez Srbije

Dan pešačenja 2021. – program manifestacija

Održan Dan pešačenja 2021.

U organizaciji Planinarskog saveza Srbije i planinarskih organizacija uspešno je održan “Dan pešačenja 2021, pod sloganom „Za korak bliže zdravlju!“. Ovogodišnju akciju realizovalo je 85 planinarskih klubova i društava, koji su osmislili rute, sredili staze, aktivno učestovali u promociji i pružili svu potrebnu logistiku. „Dan pešačenja“ je održan na 88 lokacija uz učešće oko 12.000 planinara, građana i dece iz osnovnih škola!

Ovogodišnja manifestacija održana je uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Ministartva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, te Zavoda za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”. Centralno dešavanje bilo je u Vršcu gde je pomoćnik ministra Ministarstva omladine i sporta gospodin Darko Udovičić zvanično otvorio manifestaciju i nakon toga i učestvovao u pešačenju.

U skladu sa sloganom „Za korak bliže zdravlju!“ ispunjen je i cilj manifestacije – promocija i podsticanje zdravog načina života kroz pešačenje i aktivnosti vezanih za prirodu, kao najbolje preventive.

Pregled učesnika manifestacije možete pogledati OVDE.

Planinarski Savez Srbije 11. septembra 2021. godine organizuje najveću ovogodišnju planinarsku akciju ,,Dan pešačenja” pod sloganom KORAK BLIŽE ZDRAVLJU! „Dan pešačenja“ predstavlja poziv javnosti u Srbiji da se toga dana pokrene i napravi korak bliže zdravlju. Planinari iz cele Srbije animiraće stare i mlade, porodice, tinejdžere, penzionere, zaposlene, školarce i studente da se toga dana priključe akciji i prepešače 100 metara ili celu predviđenu stazu. Toga dana će se pešačiti po označenim stazama u gradovima, parkovima, prirodi u okruženju, planinama Srbije…
Toga dana napravićemo korak bliže zdravlju!

Podršku ovogodišnjem Danu pešačenja pružili su:

Program manifestacije po lokacijama (stranica će biti redovno ažurirana po pristizanju svakog pojedinačnog programa):

A

 

Aleksinac

Početak staze: Dom kulture u Aleksincu

Vreme polaska na pešačenje:

09:00 – okupljanje učesnika akcije ispred Doma kulture u Aleksincu
09:15 – reč predstavnika PSK „Brđanka“
09:30 – polazak na stazu kod Doma kulture

Opis događaja: Staza je duga oko 10km i ide od Doma kulture, preko Rujevice i fazanerije do crkve Sv. Trojica, Šumatovca, strelišta i na kraju Brđanka, gde će biti postavljen štand sa izloženom planinarskom opremom, slikama sa akcija, a moći ćete da se informišete i o našim budućim akcijama, članstvu itd.

Organizator: PSK “Brđanka” Aleksinac


B

Bačka Topola

Početak staze: Zobnatičko jezero

Vreme polaska na pešačenje: 08:45

Opis događaja: Pešačka staza oko Zobnatičkog jezera. Dužina staze je približno 14km.
Vodič zadužen za koordinaciju: Paula Štraka (063 694 425)

Organizator: PSK “Spartak” Subotica


Bajina Bašta

Početak staze: skretanje za Sokolinu

Vreme polaska na pešačenje: Polazak prevoza od sportske hale- 09:00; početak pešačenja – 10:00

Opis događaja: Polazimo sa skretanja puta K.Bare – Mitrovac ka Sokolini. Odmori su na vidikovcima Sokolarica i Osluša. Prevoz, doručak i osveženje obezbeđeni. Dužina staze je 9 km i prilagođna je svima.

Organizator: PK “Tara” i sportski savez Bajina Bašta


Bečej

Početak staze: Centar Bečeja

Vreme polaska na pešačenje: 09:30

Opis događaja: preko Goranskog parka i kamp naselja na Tisi, kroz šumu – uz Tisu do čuvarnice („žute kuće“) i natrag. Ukupno oko 7 kilometara.

Organizator: PD „LESSON“ Bečej


Beograd

Početak staze: SC “11. april”

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja: U Danu pešačenja PD Azimut je osmislio pešačenje brdom Kalvarija čiji se greben proteže većim delom u Zemunu, a počinje na Novom Beogradu. Na kraju pešaćenja vežbe istezanja u trajanju od 10-ak minuta, vodiće ih profesorka fizičke kulture Ljiljana Stojanović. Dužina pešačenja do 10km. Visinska razlika neznatna.

Organizator: PD“Azimut“ Beograd


Beograd (Košutnjak)

Početak staze: Ispred pijace na Banovom Brdu, (kod podzemnog prolaza, na raskrsnici Kirovljeve i Požeške ulice)
Do polazne tačke može se doći sa GSP: 12,13, 23, 37, 51, 52, 53, 55, 57, 58, 85, 88.

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja: Laka pešačka tura (dužina staze je oko 12 km, visinska razlika oko 150 m, prelazi se za oko 5 časova umerenog hoda)
Staza je potpuno uređena i pristupačna za sve uzraste i nije zahtevna. Može se izaći sa staze u slučaju potrebe, jer su okolo linije gradskog saobraćaja. Mogu učestvovati zainteresovani građani ljubitelji prirode . Savetujemo da se obuća i odeća prilagode vremenskim uslovima i terenu. Upoznajte stazu radi samostalnog obilaska sa porodicom i prijateljima, jer je staza u Beogradu.

Posle okupljanja kretaće se u manjim grupama i u vremenskom razmaku od 5 minuta.
Vodiči PSD „Kopaonik“ i iz drugih društava Beograda, usmeravaće učesnike na svakoj raskrsnici. Kod spomenika će se formirati širi krug sa distancom preko 2 m.
Obavezna je primena svih mera koje su propisali državni organi u vezi korona19.

Organizator: PSD “Kopaonik” Beograd


Beograd (Avala)

Početak staze: park u podnožju Avale (Pinosava)

Vreme polaska na pešačenje: 09:30-10:00-okupljanje učesnika, 10:00- početak pešačenja

Opis događaja: Maršruta pešačenja: Avаlа (Šumska uprava Avala) – izvor Sаkinаc – kružnom stаzom oko Avаle – Spomenik sovjetskim ratnim veteranima – vrh Avаle (Spomenik Neznаnom junаku) – plаninаrski dom „Čаrаpićev brest“ – kružnom stazom oko Avale – trim staza – Avаlа (Šumska uprava Avala); Dužina staze: 7 kilometara. Više detalja možete pogledati OVDE.

Organizator: PSK „Balkan“ Beograd


Beograd (Avala)

Početak staze: od podnožja Avale u Pinosavi

Vreme polaska na pešačenje: 09:00
Opis događaja: U subotu, 11. septembra 2021, u periodu od 9.00 do 12.00 časova vodiči Planinarskog društva „Avala“ provešće vas duž pešačko-planinarske staze od podnožja Avale u Pinosavi, Đačkom stazom do izvora Kamenac, TV tornja, spomenik Rusima, velika krivina, izvor Ladne vode i do planinarskog doma „Čarapićev brest“. Organizovanim grupama obezbeđene su zahvalnice, a za sve učesnike kod planinarskog doma biće obezbeđen čaj za osveženje.
Kako doći do početka staze? Gradskim prevozom – autobusi broj 401, 403, 404, 405, 407 i 408.

Organizator: PD „Avala“ Beograd


Beograd (Bojčinska šuma)

Početak staze: početak Bojčinske šume, kod lokala „Bojčinska koleba“. Može se doći sopstvenim prevozom ili linijom 605 gradskog prevoza za koju je početna stanica okretnica kod bloka 45.

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

Opis događaja: Dužina staze je 6km. Vreme potrebno za prolazak 2 sata i 30 minuta. Detalje o stazi možete pogledati OVDE.

Organizator: PD „Železničar“ Beograd


Beograd (Višnjička Banja)

Početak staze: raskršće ulica Despotovačke i Višnjičke

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja: Kretaćemo se Milićevim i Višnjičkim brdom i imati lep pogled ka Dunavu, gradu i Avali. Staza je izuzetno pogodna za porodice sa decom. Pošto na ovim stazama ima dosta trnjine, deca će je brati, saznati o njenoj lekovitosti i slikati sa njom. Akciju završavamo na istom mestu odakle smo pošli, okvirno oko 15 časova. Staza je kružnog tipa (oko 10 km) i pogodna je za sve uzraste.

Organizator: PK „Radnički“ Beograd


Beograd (Ritpek – Vinča)

Početak staze: Okretnica autobusa 304 u Ritopeku. Autobus broj 304 za Ritopek polazi iz Ustaničke u blizini mesta gde završavaju tramvajske linije 5, 6, 7 i 14. Obzirom da ne znamo koliki će biti odziv i eventualna gužva, preporučujemo da koristite polaske u 8:05 i 8:40 i najkasnije u 9:16. Ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, autobusi bi trebalo da stignu na odredište za 35 minuta. Ako dođete ranije, uputićemo vas gde u blizini možete sesti na samoj obali Dunava i popiti kafu.

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

Opis događaja: Dužina staze 8,7km, vreme obilaska 3:30. Posle pozdravnog govora polazimo na pešačenje do obližnjeg spomenika palim borcima Crvene armije za oslobođenje Ritopeka i Beograda. Nakon toga, krećemo se ulicama Ritopeka, a zatim nastavljamo zemljanim putem kroz voćnjake, sve do ulaza u naselje Vinča. U Vinči obilazimo crkvu Svetih apostola Petra i Pavla (ima česma za osveženje) i na kraju muzej – Arheološko nalazište Vinča. Svakako preporučujemo posetu muzeju, gde ćete čuti izuzetno nadahnutu priču kustosa muzeja, Dragana Jankovića. Cena za sve učesnike ove akcije će biti 100 dinara po osobi.

Iz Vinče se, autobusom broj 307, vraćamo u Beograd (Ustanička). Detalje o stazi možete pogledati OVDE.

Organizator: PD „Železničar“ Beograd


Beograd (Mirijevo – Manastir Slanci – selo Slanci)

Početak staze: na okretnici autobusa 27 E i 79 u Mirijevu IV

Vreme polaska na pešačenje: 11:00

Opis događaja: Pešačka tura od Mirijeva, preko manastira Slanci do sela Slanci. Kraća pauza u manastiru Slanci kao i u selu Slanci. Povratak iz sela Slanci busom 202 do Bogoslovije. Trajanje oko 3-4 sata, dužina  7,5 km.Visinska razlika   + 50 m / – 220m. Put uglavnom ide nizbrdo.

Organizator: PD „Železničar“ Beograd


Beograd (Zvezdarska šuma)

Početak staze: oko 100 m od okretnice autobusa 65 u Zvezdarskoj šumi ili 15 min. peške od stanice autobusa 27. Do mesta okupljanja možete stići autobusom br. 65 i br.27, kao i sopstvenim vozilom ili peške.

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja: Staza je dugačka oko 2.5 km prolazi se kroz travnatu površinu (parkovski deo) i šumu.

Organizator: PSK “Dunav” Beograd


Beograd (Hajd park)

Početak staze: Muzej istorije Jugoslavije (25.maj) Dedinje – Bulevar Kneza Aleksandra Karađorđevića – Trolejbuska stanica 40 i 41
Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja: Laka pešačka tura, dužine oko 7 km, visinska razlika oko 160 m, prelazi se za oko 3 sata umerenog pešačenja. Staza je uređena i pristupačna za sve uzraste. Može se izaći sa staze u slučaju potrebe i odustajanja, jer se prolazi u blizini linija gradskog saobraćaja. Preporučujemo da se odeća i obuća prilagode vremenskim uslovima i terenu. Posle okupljanja na startu, kreće se na pešačenje u manjim grupama uz poštovanje propisanih epidemioloških mera u vezi pandemije Kovid-19. Maršruta: Muzej istorije Jugoslavije – Hajd park – Topčiderska zvezda – Crkva svetih apostola Petra i Pavla – Milošev konak – spomenik Arčibaldu Rajsu – Topčidersko groblje – Spomenik braniocima Beograda 1915. (Košutnjak) – Vodotoranj (restoran “Filmski grad”) – Autobuska stanica GSB 23, 53 i 89.
Organizator: PSK “Pobeda” Beograd


Bela Crkva

Početak staze: kod mosta na kanalu DTD

Vreme polaska na pešačenje: 09:30

Opis događaja: Staza ukupne dužine 10km. Staza vodi obalom kanala DTD, dugačkim a uskim poluostrvom koji razdvaja kanal i reku Dunav, odnosno zaštićeno područje „Labudovo okno“. Pešačenje do ostataka utvrđenja Sapaja i ušća kanala DTD u Dunav. Zatim, prelazak čamcima u Staru Palanku, na dužu pauzu, a potom i nastavak drugom obalom do mosta, odnosno početne tačke.

Organizator: PD “Karpati” Bela Crkva


Bosilegrad

Početak staze: Ispred opštine

Vreme polaska na pešačenje: 08:00

Opis događaja: Pešačka staza dužine oko 10km – Bosilegrad – Belut – Izvor – Bosilegrad.

Organizator: SUP „Mladost“ Bosilegrad


V

Valjevo

Početak staze: Ispred Kulturnog centra

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja:

Staza 1: Staza ljubavi-kružna. Kulturnog centra (Start) -Kolubarski kej – Park Pećina-Zdravljak- Platani- spomenik gen.Đukiću- Pećina kod Arapovića izvora- Spomen park- Vidrak- Tešnjar (Cilj). Vreme polaska: 9,00 sati. Dužina staze 3,8 km. Staza : laka

Staza 2: Staza sreće– Kulturni centar (Start)- hram Vaskrsenja Gospodnjeg-stadion Krušik-Tadića mlin-Vidra-Mejina česma-River bar-Konjički klub-Degurićka pećina-Degurić-autobuska stanica (Cilj). Vreme polaska 9,00 sati. Dužina staze 7 km.Staza : srednje teška.

Organizator: PK „Povlen“ Valjevo


Valjevo

Početak staze: Gradac- Vidra

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja: Staza zdravlja-kružna. Gradac-Vidra (Start)-Mejina česma-River bar-Konjički klub-Degurićka pećina-Manastir Ćelije-Aničića brdo-Gradac (Cilj). Vreme polaska 9,00 sati. Dužina staze 12 km. Staza: srednje teška.

Organizator: PK „Povlen“ Valjevo


Velika Plana (Radovanjska brda)

Početak staze: Gradski bazen

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

Opis događaja: Staza od gradskog bazena prolazi preko kote Vrbica, zatim manastira Pokajnice i Koporina vodi do Doma planinara na Momajskoj kosi gde je predviđena duža pauza. Pešačenje završavamo u Radovanjskom lugu gde nas čeka prevoz nazad do Velike Plane.

Organizator: Planinarski Klub ”Vrbica” Velika Plana


Vranje

Početak staze: Plato ispred zgrade Skupštine grada.

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

Opis događaja: Start pešačenja je na platou ispred zgrade Skupštine grada Vranja. Organizovano će se otići do izletišta na Borinom brdu. Svi oni koji žele još malo pešačenja (oko 1,5 km) mogu sa vodičima do odu do „Mangine česme“. Vode za piće ima na „Manginoj česmi“. Dužina staze je 8 odnosno 11 km i prilagođena je svima.

Organizator: PK ”Železničar 2006” Vranje


Vrbas

Početak staze: Žuta voda u Vinogradima

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja: Polazak na stazu od žute vode, spomenik Jožefa Kiša, Prevodnica,  uz kanal do šume Provalije, prolazak kružnom stazom kroz šumu i povratak istom stazom ili atarom ako budu povoljni vremenski uslovi. Dužina staze od 6 do 16 km.

Organizator: PK „Gora“ Vrbas


Vršac

Početak staze: Na platou „Kod Slaviše“, početak Staze zdravlja

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

Opis događaja: Laka pešačka tura (dužina staze je oko 7 km, visinska razlika oko uspon 158 pad 142 m, prelazi se za oko 2 sata umerenog hoda). Staza je potpuno uređena i pristupačna za sve uzraste i nije zahtevna. Na stazi se nalaze odmorišta, a sam pravac ima na određenim mestima alternativne puteve, takođe obezbeđene za šetnju sa predivnim mestima i vidikovcima. Mogu učestvovati zainteresovani građani ljubitelji prirode . Savetujemo da se obuća i odeća prilagode vremenskim uslovima i terenu. Upoznajte stazu radi samostalnog obilaska sa porodicom i prijateljima, jer je staza u neposrednoj blizini grada, na samom „početku“ Vršačkih planina, i veoma je posećena od strane izletnika i svakodnevnih šetača. Posle okupljanja kretaće se u manjim grupama i u vremenskom razmaku od 5 minuta. Vodiči PSD „Vršačka kula“, PSK „Železničar Vršac“ i gosti vodiči PSU „Srbija u pedalj“ , kao i planinari koji budu obezbeđivali stazu usmeravaće učesnike na svakoj raskrsnici. Obavezna je primena svih mera koje su propisali državni organi u vezi korona19.

Organizator: PSD „Vršačka kula“ Vršac

 

G

D

Đ

E

Ž

Z

Zaječar

Početak staze:
STAZA 1 – KRALJEVICA: kod gradskog stadiona „Timok“ na Kraljevici
STAZA 2 – MEANDRI TIMOKA: kod hidroelektrane „Sokolovica“ 25 km nizvodno od Zaječara, u pravcu sela Trnavac (oko 40 minuta vožnje automobilom).

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

Opis događaja:
STAZA 1 – Kraljevica, „Pluća Zaječara“ , nalazi se uz sam grad. Na Kraljevici se nalaze tereni za razne sportove, stadion, hala sportova, olimpijski bazen, skijaška staza sa „sidro“ žičarom, trim staze i još mnogo toga interesantnog. Ono što je najvažnije je to da je Kraljevica jedna prelepa park-šuma sa raznovrsnim vrstama drveća, zanimljivim stazama i stazicama i, pre svega, sa izuzetno čistim i prijatnim vazduhom. Šetnja počinje od gradskog stadiona, tazom pored restorana „Stadion“ i bungalova ka spomeniku „Vešala“. Odatle dalje staza vodi zemljanim putem do Zapadne tvrđave preko platoa oivičenog šumom, sa kojeg se pruža lep pogled na okolne planine (Vršku čuku, Rtanj, Tupižnicu itd.). Nakon obilaska vrđave, povratak istom stazom kroz četinarsku šumu do spomenika „Vešala“. Odatle se spuštamo do sportsko-rekreativne staze „Sunčana staza“ i do Megatrend fakulteta. Od fakulteta nastavljamo do planinarske kuće PSD „Ljuba Nešić“ koja se, pak, nalazi uz samu
tzv. Istočnu tvrđavu (kazamat), sagrađenu krajem 19.veka. Kod planinarske kuće – odmor, osveženje i kraj staze.
Staza je laka, dužine oko 5 km, sa blagim usponima.

STAZA 2 – Mala hidroelektrana „Sokolovica” je prva hidroelektrana izgrađena posle  Drugog svetskog rata . Puštena je u rad na  Dan republike  29. novembra 1948. na  Velikom Timoku  kod  Čokonjara , 22 km nizvodno od  Zaječara . Mada skromnog kapaciteta po današnjim merilima, ova hidroelektrana u slučaju raspada elektroenergetskog sistema, što se do sada dogodilo dva puta, služi za podizanje celog sistema. S obzirom da jedna od turbina može ručno da se pusti u rad, nakon dostizanja pune snage njenog generatora, mogu da se pokrenu i ostala dva. Sva tri zajedno imaju snagu dovoljnu za pokretanje generatora u HE Đerdap II, koji zatim može da pokrene generatore u HE Đerdapu I, sa čime bi se pokrenuli i svi ostali. HE „Sokolovica” je jedna od retkih u Srbiji koja ima takozvanu „riblju stazu”, odnosno mogućnost nesmetanog prolaska ribe sa obe strane brane, što značajno pomaže očuvanju ribljeg fonda. – Pešačka staza vodi od HE „Sokolovica“, preko same brane. Odatle staza skreće uzbrdo, kroz šumicu, do vidikovca iznad brane.
Pogled sa vidikovca je prelep – na meandre Timoka koji neverovatno i po obliku i po boji podsećaju na čuvene meandre Uvca. Reka, drveće, stene – pravi je relaksirajući „napitak“. Nakon odmora i opuštanja na vidikovcu, povratak je na početak staze. Staza je laka, kružna, dužine oko 6 km, sa srednje teškim usponima.

Organizator: PSD „Ljuba Nešić“


Zrenjanin

Početak staze: trg „Dr Zorana Đinđića“

Vreme polaska na pešačenje: 09:00-11:00

Opis događaja: Polazište sa trga „Dr Zorana Đinđića” do Supovog mosta, a zatim obalom Begeja prema Žutom mostu i naselju Berbersko. Kod centralnog parkinga skretanje ka Ajfelovom mostu, a zatim pored jezera I i III, pored Kifla mosta, ponovo do reke Begej. Staza dalje prolazi pored Banana mosta, a zatim krajnjim ulicama naselja Berbersko (Gorička ulica) do Železničkog mosta i dalje preko livade do Mužljanskog mosta. Povratak sledi istom stazom do Železničkog mosta. Prelazak Železničkog mosta i nastavak kretanja suprotnom obalom Begeja delom Zagrebačke ulice pored naselja Ruže Šulman. Potom obilazak oko osnovne škole „Drugi oktobar“ i ponovo izlazak na obalu Begeja. Nastavak ulicom Begejski red do Žutog mosta i nazad do Pešačkog mosta, gde je predviđen završetak pešačenja. Staza je kružna dužine oko 8km, a po sopstvenoj želji može se skraćivati prelaskom nekog od mostova. Podloga je tvrda, delom betonsko – asfaltna, delom zemljana. Planirano je se na od prilike polovini staze napravi odmor za učesnike pešačenja i ponude im se napici i slatkiši za okrepu.

Atrakcija ove staze je što možete proći ispod ili iznad 9 (devet) od 10 (deset) mostova na kojima naš grad prelazi reku Begej.

Organizator: KP „Zrenjanin“


 

I

Ivanjica

Početak staze: Od dečijeg vrtića na „Vidiku“

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

Opis događaja: Do Mucine vode, preko Vidinog krša, koliko ko poželi i može. Na stazi će biti raspoređeni članovi PD „Golija“ Ivanjica koji će učesnike usmeravati i davati im obaveštenja i pružati potrebnu pomoć. Dužina staze 8 km sa visinskom razlikom od 250 m.

Organizator:  Planinarsko društvo „Golija“ Ivanjica


J

Jagodina

Početak staze: Akva park Jagodina

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja:Dužina staze je 9 kilometara. Vreme potrebno za prolazak staze (sa pauzama) je oko 3,5 sata. Staza je laka, kružna pešačka staza, pogodna za sve uzraste. Početak staze je na ulazu u izletište „Potok“ na Đurđevom brdu u Jagodini. Na stazi ima više vidikovaca sa pogledom na planine Juhor i Crni Vrh. Vode za piće nema na stazi, osim na kraju (gradska česma)

Organizator: PK „Runolist“ i PSK „Juhor“ Jagodina


K

Kosmaj

Početak staze: manastir Tresije

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

Opis događaja: Polazak na kružnu pešačku stazu je od manastira Tresije tačno u 10h. Idemo do spomenika palim borcima i vidikovca Kosutica, pa nastavak do sledećeg vidikovca Goli vrh, u povratku obilazimo i spomen kosturnicu i  povratak do manastira Tresije. Ukupna dužina ove kružne staze je 12km i pogodna je za sve uzraste.

Organizator: PD „Dorćol“ Beograd


Kruševac

Početak staze: ispred tržnog centra Roda – Bruski put

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

Opis događaja: Pešačenje prilagođeno svim starosnim kategorijama i deci. Početak staze je od parkinga tržnog centra Roda na Bruskom putu, i nastavlja Bruskim putem do Slobodišta. Nakon toga prolazi kroz Pakašničku šumu i završava u parku Bagdala. Dužina staze je 10 km , visinska razlika 100 m.

Organizator: PSK „Jastrebac“ Kruševac


Kraljevo

Početak staze: puta manastira Žiča (na parkingu)

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

 Opis događaja: pešačenje od manastira Žiča do planinarskog doma ‘“None“ u Gradima. Staza je dužine 7km.

Organizator: PSEK Gvozdac-Junior


Kraljevo

Početak staze: na parkingu kod nove Hale sportova

Vreme polaska na pešačenje: 08:30

 Opis događaja: Pešačenje bedemom do mosta na Ribnici, zatim pored Ribnice do Mošinog gaja (oko 3 km). Pauza i odmor. Povratak istom stazom.

Organizator: PSD Gvozdac


Kragujevac

Početak staze: kod fontane u Velikom Parku

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

 Opis događaja: Pešačiće se stazom koja vodi od Velikog Parka, pored muzeja, kroz Šumarice do jezera.

Organizator: PD Žeželj Kragujevac, PEK Gora Kragujevac


Kladovo

Početak staze: ZOO vrt Kladovo

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja: Staza je na brdu Osojna iznad Kladova, lagana i prilagođena svim uzrastim. Dužina staze je 5km.
Organizator: PD „Vrh“ Kladovo


L

Lazarevac

Početak staze: Gradska opština Lazarevac

Vreme polaska na pešačenje: 08:00- okupljanje polaznika, 09:00- polazak na pešačanje

Opis događaja: Akcija se odvija u četiri varijante na stazama prilagođenim psihofizičkoj snazi i uzrastu učesnika . Sve staze su pokrivene radarima PD VIS .
Staza „Poletarac“
Dužina staze je oko 6 kilometara sa visinskom razlikom od oko 20 metara. Ovo je relacija za učenike do četvrtog razreda.
Relacija: SSC (Stari sportski centar) , ulicama pored groblja, Crkva u Drenu, jezero na Gliništu i nazad do SSC.
Staza „Junior“
Dužina staze je oko 11 kilometara sa visinskom razlikom od oko 130 metara. Ovo je relacija za učenike od petog razreda do četvrte godine srednje škole
Relacija: SSC , ulicama ulicama pored groblja, Crkva u Drenu, putem pored groblja u Drenu, Škola u Drenu, rezervoar vodovoda u Ulici 1300 kaplara, Dom zdravlja i nazad do SSC.
Staza „Lazarevački vidici“
Dužina staze je oko 16 kilometara sa visinskom razlikom od oko 250 metara.
Relacija: SSC , ulicama ulicama pored groblja, Crkva u Drenu, putem pored groblja u Drenu, Škola u Drenu, oko brda Pantinica (327m), Kremenica (359m), Stubički vis (393m), lovačka kuća u Lukavici , Lukavičkim putem i nazad do SSC.
Staza „Šančevima Kolubarske Bitke“
Dužina staze je oko 26 kilometara sa visinskom razlikom od oko 250 metara.
Relacija: SSC , ulicama ulicama pored groblja, Crkva u Drenu, putem pored groblja u Drenu, Škola u Drenu, oko brda Pantinica (327m), Kremenica (359m), Stubički vis (393m), asfaltom i dalje vencem, preko Madžarca, do Obrenovih livada, gde se skreće desno prema Lazarevcu i nazad do SSC.

U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije , Dan pešačenja ćemo obeležiti šetnjom samo jednom stazom i to stazom „Junior“ u dužini od 11 km.

Organizator: PD „VIS“ Lazarevac


Leskovac

Početak staze: Park „Devet Jugovića“

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja: Dužina cele staze je 3800m, počev od parka „9 Jugovića“ preko platoa kod repetitora, zatim najviše kote (341mnv.), sve do Spomen parka. Posle okupljanja kretaće se u manjim grupama i u vremenskom razmaku od 5 minuta.
Vodiči i planinari PSK „Kukavica“ usmeravaće učesnike na svakoj raskrsnici. Na ovaj način ćemo poštovati pravila prevencije širenja zarazne bolesti.
Obavezna je primena svih mera koje su propisali državni organi u vezi Covid-19. (Detaljan opis staze pogledajte OVDE.)

Organizator: PSD „Kukavica“ Leskovac


Leposavić

Početak staze: Centar naselja Leposavić, kod „česme“

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja:  Početak staze iz centra Leposavića, pored vrtića, kroz selo Leposavić, grebenom Kamilje do Krsta. Spuštanje kroz selo Zabrđe, Jevremovići, manastir Sv.Petka Ulije. Dužina staze je oko 8km i prilagođna je svima. U zavisnisti od trenutne epidemiološke situacije organizovaće se zajednički skup i kretanje, ili u manjim grupama na adekvatnom rastojanju.

Organizator: PK „Kopaonik“ Leposavić


 

LJ

M

N

Novi Sad

Početak staze: Bulevar Oslobođenja ispred poslovne zgrade NIS-a u Novom Sadu.

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja: Pešačenje: NIS, most Slobode, Kamenički park, Sr. Kamenica, Grigovac, Popovičko jezero, planinarski dom Železničar na Popovici. Staza nije zahtevna, dužine 10 km.

Organizator: PSD “Železničar” Novi Sad


Novi Sad (Fruška gora)

Početak staze: Paragovo, okretnica BUS-a broj72

Vreme polaska na pešačenje: 09:30

Opis događaja: Predlažemo dolazak na start pešačenja sopstvenim automobilom ili prigradskim autobusom broj 72 iz Novog Sada polazi u 08:50 časova za Paragovo. Početak pešačenja je od okretnice autobusa broj 72 . Idemo trasom stare industrijske pruge pored magistralnog puta Novi Sad – Iriški venac do poslovne zgrade JP „Nacionalni park Fruška gora“. Prelazimo put i nastavljamo „CRVENOM stazom broj 5“ oko 300m uspona ka poprečnom grebenu gde se uključujemo u „ZELENU stazu broj 6“ ka koti „Astal“. U povratku „Zelenom stazom broj 6“ vraćamo se kružnom stazom ka koti „Glavica“ i planinarskom domu pod Grlavicom PD „Zanatlija“ Novi Sad gde ćemo prisustvovati predavanju o prirodnim znamenitostima Fruške gore koje će održati dr Oliver Fojkar iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Pešačenje završavamo na Paragovu kod okretnice autobusa broj 72 oko 13:00 časova. Dužina staze je 7 km.Cilj nam je da„Deca i roditelji pešače zajedno“.

Organizator: PSD „Poštar“ Novi Sad


Negotin

Početak staze: Spomenik Hajduk Veljka u centru grada

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

Opis događaja: Staza je duga oko 7km i ide od spomenika Hajduk Veljka u centru grada , osnovne škole Vuk Karadžić, naselje Veljko Vlahović, enološka stanica do manastira Bukovo gde će biti duža pauza sa osveženjem. Povratak ka Negotinu je predviđen za 12:00.

Organizator: PD “Deli Jovan“ Negotin


Niš

Početak staze: kej na Nišavi, na plaotu ispred hotela My place

Vreme polaska na pešačenje: 07:20 – okupljanje učesnika, 07:30- start akcije,

Opis događaja: 08:45 – bedem na Nišavi kod tržnog centra „Dis“ na Bulevaru Medijana; 09:15 – dolazak na lokaciju bedem na Nišavi kod Vreženskog bazena i kraća pauza; 12:00 – obilazak Spomenika na Čegru, prateće manifestacije i druženje. Povratak za one koji se odluče za ovu kraću varijantu staze je prigradskim autobusom iz Donjeg Matejevca u 14:30, 16:05, 17:25 (ovo je vreme polaska iz Knez Sela, do D. Matejevca je potrebno još oko 10 minuta). Taksi vozilom iz Donjeg Matejevca (do centra grada cena vožnje je do 400 dinara).
Dužina staze: 7 km. Uspon 160m, silazak 80m
Težina staze: Laka staza

Organizator: PK „Železničar“ Niš


Niš

Početak staze: kej na Nišavi, na plaotu ispred hotela My place

Vreme polaska na pešačenje: 07:20 – okupljanje učesnika, 07:30- start akcije

Opis događaja: 08:45 – bedem na Nišavi kod tržnog centra „Dis“ na Bulevaru Medijana; 09:15 – dolazak na lokaciju bedem na Nišavi kod Vreženskog bazena i kraća pauza; 12:00 – obilazak Spomenika na Čegru, prateće manifestacije i druženje; 14:00 – polazak na Vinik; 15:30 – dolazak na Vinik, panormsko razgledanje grada i kraća pauza; 16:00 – polazak ka Nišu; 17:00 – dolazak u Niš
Dužina staze: 18km. Uspon 290m, silazak 290m
Težina staze: laka staza

Organizator: PK „Železničar“ Niš


Niška Banja

Početak staze: Niška Banja- fontana

Vreme polaska na pešačenje: 09:00-10:00 po grupama

Opis događaja:  Niška Banja fontana – registracija učesnika – škola, foto. Serpentinasta staza vodi kroz šumu do Koritnjaka. Dužina staze je oko 7 km i prilagođena je svima.
Organizator: PD „Jelašnička klisura“ – Istraživačka stanica Jelašnica


NJ

O

P

Paraćin (Vezirovac)

Početak staze: u parku kod Sportskog centra „7 JULI“ u Paraćinu.

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja: Od polaznog mesta, u parku kod Sportskog centra „7 JULI“, krećemo se stazom pored bivše kasarne „Branko Krsmanović“, prelazimo podvožnjak autoputa E75 i izlazimo na Karađorđevo brdo, put nas dalje vodi kroz vikend naselje do jezera Vezirovac. Od jezera istim putem vraćamo se nazad ka Paraćinu, odnosno polaznom mestu, parku kod Sportskog centra „7 JULI“. Dužina staze 10 km, visinska razlika pri usponu i silazku 200 m.

Organizator: PK „Javorak“ Paraćin


Petrovac na Mlavi

Početak staze: kod Doma kulture – KPC Petrovac

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

Opis događaja: pešačku stazu koja polazi od Doma kulture (KPC Petrovac), ide ka brdu Karaula i kružno nazad ka polaznoj tački – staza je dužine 4,2 km (za predškolce i osnovce u nižim razredima 2 km) i predviđeno je da se pređe za 1h laganog hoda uz učešće planinara PD GORNJAK koji će pomoći u izvođenju akcije.

Organizator: PD „Gornjak“


Požarevac

Početak staze: Ekološki dom na Čačalici

Vreme polaska na pešačenje: 09:00- otvaranje manifestacije, 9:40h- polazak na stazu

Opis događaja: Čačalica – dužina 2,7 km, visinska razlika 124 m.; vreme pešačenja 1,5 h.

Staza polazi ispred Ekološkog doma i kreće se obodom parka Po uredenoj zemljanoj stazi . Ova stana je predviđena za predškolce i za decu sa posebnim potrebama.

Organizator: PK „Vukan“ Požarevac


Požarevac

Početak staze: Ekološki dom na Čačalici

Vreme polaska na pešačenje: 09:00- otvaranje manifestacije, 9:30h – polazak na stazu

Opis događaja: Minine vode – dužina 8,7 km, visinska razlika 158 m; vreme pešačenja 3,5 h.

Staza polazi ispred Ekološkog doma zatim kroz šumoviti deo parka do gornje kapije paka. Preko Sopotske grede do Mininih voda gde je predviđena pauza. Zatim u početku istom stazom do Reke Mlave do puta za Nabrđe. Sledi uspon na Sopotsku gredu do Crvenog krsta gde je predviđena pauza zatim se nastavlja do Ekološkog doma na Čačalici gde je i kraj akcije,

Organizator: PK „Vukan“ Požarevac


Požarevac

Početak staze: Ekološki dom na Čačalici

Vreme polaska na  pešačenje: 09:00- otvaranje manifestacije, 9:30h – polazak na stazu

Opis događaja: Manastir Rukumija – dužina 13 km; vreme pešačenja 5 h. 

Staza polazi ispred Ekološkog doma i ide kroz šumoviti deo parka do gornje kapije paka. Nastavlja se makadamsim ulicama na Sopotskoj gredi ka severu. Kod ciglane prelazi se magistralni put za Veliko Gradište. Zatim dalje ka severu Sopotskom gredom napušta se reon grada . Prelazi se obilaznica oko Požarevca. Prolazi se sopotskom gredom iznad sela Ćirikovac . Zaobilazi se stari površinski kop u reonu reke Mlave. Posle sledi manji uspon i dolazak u manastir Rukumija. Posle odmora od 1h povratak autobusima u Požarevac.

Organizator: PK „Vukan“ Požarevac


Prijepolje

Početak staze: plato doma Revolucije.

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

Opis događaja:  Kružna pešačka tura kreće od platoa doma Revolucije ulicom N. Musabegovića ka Čairu. Zatim sledi uspon ka Ravnama asvaltnim putem kroz borovu šumu. Sa puta ka Koševinama skreće se ka gradskom vidikovcu na Sokolici, gde je obezbeđeno osveženje, posle kojeg sledi povratak na Plato doma Revolucije. Dužina staze je 6,5 km i prilagođna je svima.

Organizator: PK ”Kamena gora” Prijepolje, Sportski savez Prijepolja 2020.


Prokuplje

Početak staze: spomen soba i spomenik Gvozdenom puku

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

Opis događaja: Putevima srednjeg veka u okolini Prokuplja. Staza je duga 10 km

– polazak u 10 sati iz Prokuplja  (spomen soba i spomenik Gvozdenom puku)

– Rastovnica ( jezero, crkva sv Petke i planinarski dom) – pauza uz slatkiše, sokove i vodu i sa predavanjem ispred doma

– Selište (crkva sv. Pantelejmona) –

– Vodice (crkva  sv. Marka) –

– Hisar ( crkva sv. Prokopija i Jugbogdanov srednjovekovni grad

Organizator: PSD „Toplica“ Prokuplje


R

Ražanj

Početak staze: Gradski trg

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja: Staza ide putem preko Belca – iznad samog naselja Ražanj do Hajdučkog kladenca (podnožje planine Bukovik). Nakon pauze za osvežewe vraćamo se nazad preko Visoke, spuštajući se nazad prema selu Varoš, odakle se putem kroz selo vraćamo ka Ražnju. Staza je kružna oko 10 km, prilagođenja svi uzrastima.
Organizator: PD „Varnica 2021“ Ražanj


Ribare (Jagodina)

Početak staze: selo Ribare brana na reci Lugomir.

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

Opis događaja: Početak puta je u selo Ribare brana na reci Lugomir. Put nastavlja krunom nasipa brane do ušća reke Lugomir u Veliku Moravu. Zatim krunom nasipa brane na Velikoj Moravi, kroz vikend naselje Brioni ispod metalnog mosta kroz naselje Sampas dibona, krunom nasipa na reci Velika Morava do parka prirode Kočin hrast. Dužina staze je 6 km i prilagođna je svima. (Detaljan opis staze)
Organizator: PD „Planinski duh“ Ribare


Ruma

Početak staze: Gradski trg u Rumi

Vreme polaska na pešačenje: 08:00

Opis događaja: Pešačenje počinje sa Gradskog trga u Rumi i ide dolinom Borkovačkog potoka do izletišta Borkovac i Borkovačkog jezera. Zatim sledi obilazak oko jezera i povratak do Borkovačke šume i grada. Staza je dužine oko 14 kilometara i prilagođena je svima, bez obzira na iskustvo i fizičku spremu.
Organizator: PK „Borkovac“ Ruma


S

Svilajnac

Početak staze: Evropski park prijateljstva

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

Opis događaja: Akcija bi se odvijala brdom Baćica nedaleko od Svilajnca, a sama staza bi počinjala iz parka Evropskog prijateljstva u Svilajncu. Staza je lagana i dužine je 12km i prilagodjena je za sve uzraste.

Organizator: PD „Beljanica“ Svilajnac


Sombor

Početak staze: SC SOKO (Partizan hala)

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

 Opis događaja: OŠ Dositej Obradović – Rokovačka šumica – Tromeđa – Obalom kanala DTD do restorana Andrić. Povratak Apatinskim putem do sporstkog centra Soko. Ukupna dužina staze je 9-10km.

Organizator: PD „Dr Radivoj Simonović“ Sombor


Sokobanja

Početak staze: 09:00 – Okupljanje i prijavljivanje učesnika akcije na Centralnom gradskom trgu ispred turskog kupatila Amam.

Vreme polaska na pešačenje:
09:30 – polazak na stazu 2. „Lepterija – Sokograd“
09:45 – polazak na stazu 1. „Popovica“

Opis događaja: Pripremili smo vam dve rekreativne kružne pešačke staze : Staze su pristupačne, uređene, obeležene (markirane crveno belom markacijom), sa ugrađenim putokazima i ostaće kao trajno sportsko-rekreativno dobro Sokobanje u sklopu mreže pešačkih, turističkih i planinarskih staza. opis staza:
staza 1. „Popovica“ (laka staza; dužina staze 5,3 km.; visinska razlika 90 m.; vreme pešačenja 3 sata:
Centralni gradski trg – park Banjica – plaža Župan – vidikovac mala Popovica – Popovica – park Banjica – centralni gradski trg

staza 2. „Lepterija – Sokograd“ (laka do srednje teška staza; dužina staze 9,50 km.; visinska razlika 560 m.; vreme pešačenja 4,5 sati):
Centralni gradski trg – park Banjica – plaža Župan – vidikovac mala Popovica – Lepterija – Hajduk Veljkova pećina – vidikovac Golemi kamen – vidikovac Šiljati kamen – Sokograd – Lepterija – vidikovac mala Popovica – park Banjica – centralni gradski trg

Start staza je sa sa centralnog gradskog trga u Sokobanji – ispred turskog kupatila Amam.
Učesnike pešačke akcije vodiće planinski vodiči Planinarskog kluba „Ozren“. Svi učesnici manifestacije koji prepešače jednu od staza će dobiti flajer sa pečatom staze i bedž.

Organizator: PK „Ozren“ Sokobanja


Subotica

Početak staze: Na Paliću kod Vodotornja

Vreme polaska na pešačenje: 08:45

 Opis događaja: Prva staza:
staza 1: Vodotoranj – Tresetište – Vodotoranj ukupna dužina staze: oko 10 km vodiči: Feliks Krivošija, Ištvan Prosinger
staza 2: Šetnja oko jezera”Palić” ukupna dužina staze oko 14 km vodiči: Danijela Nuspl, Boris Dašić
staza 3: Vodotoranj – Muški štrand – Vinarija Gubičak – Velika terasa ukupna dužina staze: oko 8 km vodiči: Đorđe Radulović, Marko Marjanušić

Organizator: PSK „Spartak“ Subotica


Stari Banovci

Početak staze: Stari Banovci

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

Opis događaja: Akcija bi se odvijala na pešačkoj stazi St.Banovci – Belegiš. Staza je lagana i dužine je 6km i prilagođena je za sve uzraste i za ljude raznih kondicija.

Organizator: PD „Mačak“ Novi Banovci


Stara Pazova

Početak staze: Staropazovački park, spomenik Narodnom Heroju Janku Čmeliku.

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

Opis događaja: Ide se trotoarom do izlaza iz Stare Pazove, odakle se ide pešačko-biciklističkom stazom do bazena na ulazu u Novu Pazovu. Dužina staze je oko 8km.

Organizator: PSD „Stara Pazova“


Smederevska Palanka

Početak staze: jezero Kudreč, parking kod restorana „Bellavista“

Vreme polaska na pešačenje: okupljanje učesnika do 09.45, polazak na pešačenje u 10:00

Opis događaja: Staza je dužine 3km sa usponom od 50m i ide oko jezera Kudreč. Staza je lagana, prilagođena svim uzrastima, a pešačenje će voditi vodiči POSK „Jasenica“ zajedno sa članovima i redarima. Laganim hodom staza se može preći za oko sat vremena. Ličnu opremu prilagodite vremenskim uslovima i ponesite minimum pola litre vode sa sobom. Cilj pešačenja nalazi se kod restorana – hotela Jezero. Na cilju će biti organizovan kulturno zabavni, informativni i rekreativni sadržaj. Ostanite do kraja programa (do 12:30h).

Organizator: POSK „Jasenica“ Smederevska Palanka

T

Trstenik

Početak staze: plato na Omladinskoj obali ispod Starog mosta

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja: Ove godine izabrali smo stazu u neposrednoj blizini Trstenika i podeljena je u dve etape.
Prva etapa je od starta ispod gvozdenog mosta na početku Omladinske Obale, do visećeg mosta u dužini od jednog kilometara i ona je obavezna za sve učesnike. Druga etapa, od visećeg mosta nastavlja bedemom do prelaska starog korita i neuređenog jezera, da bi se potom nastavilo kroz grabovačko polje i kod jaza izbilo na put u neposrednoj blizini gvozdenog mosta, koji je istovremeno i cilj ovogodišnje pešačke staze. Ova etapa je dugačka 3 kilometara, tako da cela staza iznosi 4 kilometara i prelazi se u sporom hodu za jedan sat i trideset minuta.

Organizator: PSD “Ljukten” Trstenik


Trstenik

Početak staze: ispred Hale sportova

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja: Staza vodi preko Novog mosta, Prnjavora, pored repetitora, manastira Ljubostinja i nazad do Hale sportova.

Organizator: PSD “Ljukten” Trstenik


 

Ć

Ćuprija

Početak staze: park Stubica

Vreme polaska na pešačenje: 08:15- okupljanje učesnika ispred SC „Ada“, 08:30- polazak iz Ćuprije, 08:50- dolazak kod parka prirode Stubica, 09:00- polazak na stazu

Opis događaja: Vaviljski kamen – staza se kreće od parka Stubica, čitavom dužinom kretaćemo se kolskim i utabanim putem. Poslednjih stotinak metara izlazimo na vidikovac Vaviljski kamen, sa kojeg se vidi klisura reke Crnice. Dužina staze je 10km, nije zahtevna, pogodna je za sve uzraste. Visinska razlika je veoma mala.

Organizator: PD „Zubrova“ Ćuprija

U

Užice

Početak staze: Bivši hotel Turist na gradskoj plaži

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja: Lagana šetnja kanjonom Đetinje do Staparske banje i nazad. Dužina staze 12km.

Organizator: PD „Rujno“ Užice


Užice

Početak staze: Bivši hotel Turist na gradskoj plaži

Vreme polaska na pešačenje: 08:00

Opis događaja: Staza vodi starom Ćirinom prugom do druge hidrocentrale i preko tri tunela izlazak na vidikovac Orlovac (720mnv) sa pogledom na Užice i Stari grad. Silazak u Veliki park, gde je kraj akcije. Dužina staze je 8km uz uspon od 350m.

Organizator: PD „Rujno“ Užice


Užice

Početak staze: Železnička stanica u Užicu. Učesnici bi organizovano išli vozom (redovno saobraća) u 7 i 15 časova, do Stapara (jedna stanica od Užica)

Vreme polaska na pešačenje: 07:45

Opis događaja: Dužina staze 9 km, vreme obilaska oko 5 časova. Posle pozdravnog govora polazimo na pešačenje lokalnim putem lagano uzbrdo, prema pećini Megara. Kod pećini pola sata odmora I kratak opis likaliteta. Nakon toga prelaza potoka i nastavak šetnje kroz šumu. Skretanje ka arheološkom lokalitetu Gradina. Kraći odmor i upoznavanje sa učesnicima sa značajem i vezom ovog mesta sa neolitskim naseljem, koje se gradi kod Staparske banje. Nakon toga, nastavak šetnje, uz lagani silazak, prema Staparskoj banji, sa obilaskom neolitskog naselja (u izgradnji). U Staparskoj banji odmor i učesnici čekaju voz za povratak u 14 i 37 časova. Visinska razlika iznosi 300m uzbrdo i 300m nizbrdo

Organizator: PD „Zlatibor“ Užice

F

H

C

Č

Čajetina

Početak staze: Stari park,  Čajetina

Vreme polaska na pešačenje: 09:30

Opis događaja: Planiran je obilazak kružne staze Čajetina – Gradina – Čajetina u dužini od 7,5km sa 360m kumulativnog uspona. Akcija kreće iz Starog parka najpre glavnom ulicom do centra, pored osnovne i srednje škole do potoka Balašica. Odatle počinje uspon uređenom planinarskom stazom, preko Omanice, do vidikovca na Gradini koja je sa svojih 1146mnv najviši vrh na našoj stazi. Dužina uspona je 3km. Potom sledi duža pauza za uživanje u pogledu koji se pruža sa Gradine. Vidici sežu sve od Treskavice na zapadu (115km) do impresivnog Rtnja na istoku (173km). Nakon odmora sledi povratak u Čajetinu šumskim putem kroz Potoke, Nikića šume i Šipovik.

Organizator: PK „Tornik“ Čajetina


Čačak

Početak staze: Kod fontane u Velikom parku

Vreme polaska na pešačenje: 10:00

Opis događaja: Gradski bedem, Park mladosti i kružnom stazom do brane na Moravi. Nastavak pešačenja Stazom zdravlja koja je namenjena svim kategorijama pešaka – do Pramenca, gde će biti organizovano okrepljenje i kraći odmor. Povratak istom stazom do plaže na Moravi.

Organizator: PD „Kablar“ Čačak


Š

Šabac

Početak staze: Letnjikovac – kapija

Vreme polaska na pešačenje: 08:30

Opis događaja: Staza je na blagim padinama borove šume, uređena i serpentinastog oblika, lagana i ugodna za pešačenje svih starosnih kategorija. Dužina staze je 5km.

Organizator: PAK „Čivija“ Šabac


Štrpce

Početak staze: Centar opštine Štrpce

Vreme polaska na pešačenje: 09:00

Opis događaja: Polazak iz centra opštine Štrpce (810mnv), preko lokalnog naselja Mrđince u dužini od 1km i ulazak na planinsku stazu „Kolovoznik“. Staza prolazi kroz bukovu šumu sa laganim usponom u dužini od 2.5km. Dolazak do planinske kuće „Varnice“ (1150mnv) gde može uslediti odmor i druženje. Silazak do planinske reke „Bolovanka“ i prelazak preko mosta, spuštanje na planinski put „Kutrajca“ i nastavak do polaznog mesta u centru Štrpca. Sveobuhvatna dužina staze je oko 7km. Kod planinskog doma „Varnice“ postoji izvor za pijaćom vodom gde učesnici akcije mogu da popiju vodu i napune flaše za nastavak akcije. Staza je obeležena, prohodna i nije zahtevna, u većini dela staze prolazi se kroz bukovu šumu, pa će biti prijatno za šetnju.

Organizator: PSK „Uspon“ Štrpce