Planinarski savez Srbije

Planinarski savez Srbije

PSS logo

Logo Planinarskog saveza Srbije

Planinarski savez Srbije je nacionalni granski sportski savez u koji su, kao članovi, udružene osnovne sportske planinarske, planinarsko-skijaške organizacije-klubovi, odnosno društva i druge sportske organizacije. Savez je 2017. godine imao 166 osnovnih organizacija  sa 15487 članova.

Planinarski savez Srbije je sledbenik Srpskog planinskog društva, osnovanog 09. juna 1901. godine u Beogradu i pravni sledbenik Planinarskog saveza Srbije i Crne Gore koji je prestao da postoji 01.12.2006. godine.

Samostalna je, nepolitička i nedobitna organizacija, koja sportskim pravilima uređuje obavljanje sportskih aktivnosti i sportskih delatnosti u planinarstvu i koja svoje ciljeve ostvaruje radom osnovnih organizacija udruženih u Savez i planinarskih saveza, kao oblika teritorijalnog ili interesnog organizovanja članova, u okviru Saveza.

Planinarski savez Srbije član je Internacionalne planinarske organizacije (UIAA), Evropske pešačke asocijacije (ERA), Balkanske Planinarske unije (BMU), Evropske Unije planinarskih organizacija (EUMA).