Planinarski savez Srbije

Održan kamp za mlade perspektivne planinske trkače

Cilj Kampa je promocija planinskog trčanja, podrška mladim perspektivnim planinskim trkačima, edukacija (noviteti u disciplini i iskustvena spoznaja), primena naprednog trening programa, praktičan rad na planinskim terenima, kao i povezivanje i druženje mladih trkača. Nastavlja se sa formiranjem baze mladih talentovanih trkača koji će uz individualizaciju trening programa biti u prilici da napreduju.

Rad sa 10 polaznika iz 7 planinarskih klubova osmislio je i na veoma zanimljiv način realizovao trener Miloš Milisavljević, čije bogato trenersko i takmičarsko iskustvo, kao i izvanredna metodika, na najbolji način doprinose kvalitetu i efektu Kampa.

Veoma intenzivnim trodnevnim radom praktično se radilo na pravilnom zagrevanju pre treninga, trening i doziranje odmora, te vežbe snage (značaj i demonstracija). Nakon rada na tehnici trčanja (uzbrdo, nizbrdo, po ravnom – teorija i praksa) usledilo je trčanje do odredišta Savina voda i nazad (3,5 km/235 m). Analiza je posebno bila značajna, s obzirom da je sutradan usledilo trčanje do vrha Kablara i vidikovca (11,5 km/610 m), pri čemu su trkači mogli da se iskažu pojedinačno, ali i da ispolje ekipni duh. I ovo trčanje je smešteno između termina jutarnjeg zagrevanja, saveta za pravilnu ishranu i hidriranje (pre i u toku trke), praktičnu relaksaciju nakon trke te obostranu evaluaciju. Polaznici su bili u prilici da dobiju odgovore na mnogobrojna pitanja, kao i preporuke u vezi sa korisnim info sajtovima, odgovarajućom sportskom opremom (nabavka, kvalitet, funkcionalnost, održavanje), upotrebom štapova pri trčanju, realnom procenom svojih mogućnosti i podizanjem kondicije, potencijalnim greškama, pravilnim izborom trka s obzirom na uzrast i na mnoge druge veoma zanimljive teme.

Pravilnim doziranjem sadržajnog programa Kampa bilo je vremena za odmor i druženje. Prema dogovoru, polaznici Kampa nastavljaju kontakt sa trenerom radi kontinuiteta i konsultacija u prilog unapređenju trkačkih sposobnosti.

U skladu sa programom Kampa posebna pažnja posvećena je interaktivnim predavanjima na temu pravila ponašanja na planini, kao i priprema za odlazak na planinarenje i takmičenje u planinskim uslovima. Polaznici su ispoljili interesovanje za planinarsku etiku i kulturu življenja na planini.

Utisak učesnika Kampa je da višednevne kampove treba organizovati više puta u toku godine i na drugim zanimljivim lokacijama.

Kamp je održan u Ovčar Banji u terminu 17.09 – 19.09.2021. godine u organizaciji Komisije za planinsko trčanje i uz podršku Ministarstva omladine i sporta RS.

Izveštaj trenera sa ovog kampa možete pročitati OVDE.

Evica Jerenić

Rukovodilac Kampa