Planinarski savez Srbije

Kamp planinarske orijentacije za mlade i perspektivne takmičare- IZVEŠTAJ

Kamp za mlade i perspektivne takmičare u oblasti planinarske orijentacije održan je u Ovčar banji u podnožju planine Kablar u periodu 01.11 – 03.11.2019. Stručni tim Komisije za planinarsku orijentaciju osmislio je program kampa i sastavio potreban broj ljudi u organizaciji i dece iz planinarskih društava širom Srbije za učešće na kampu.
Na Kampu je učestvovalo 26 dece uzrasta od 10 do 18 godina iz 6 planinarskih klubova Srbije. Učestvovali su: PSK „Pobeda“ iz Beograda, PK „Tornik“ Čajetina, PK „Čelik“ Smederevo, PK „Borkovac“ Ruma, PEK „Gora“ Kragujevac i PD „Kablar“ Čačak. Sa mladima je radio trener i instruktor. Napredni učesnici su takođe učestvovali u radu kampa kao postavljači kontrolnih tačaka i osmišljavali zadatke za ostale učesnike. Kompletne troškove kampa, smeštaja, prevoza, ishrane i obuke finansirao je Planinarski Savez Srbije. Smeštaj i ishrana učesnika obezbeđena je u objektu «Dom». Njihove prostorije smo koristili i za prezentacije i obuku. Imali smo sve potrebne uslove i uslužnost domaćina. Za potrebe kampa štampana je doreambulisana karta terena Ovčar banja na kojoj je vršena obuka, trening i provera znanja učesnika. Prema programu kampa, prvog dana je Milena Petrović upoznala učesnike sa programom kampa i metodom rada. Sledećeg dana je Bojan Komarčević, trener iz PSK „Pobeda“ održao predavanje o planinarstvu i planinarskoj orijentaciji. Prezentacija je obuhvatila opšte pojmove u planinarstvu, istorijat planinarskih orijentacionih takmičenja, elemente topografske karte, orijentisanje karte, rastojanja na karti, šta je potrebna oprema za takmičenje…

Mladi rešavaju zadatke

Nakon doručka, učesnici su posle kratkog upoznavanja sa kartom i tehnikom orijentisanja, podeljeni u grupe otišli na teren sa instruktorima. Na terenu su bili angažovani svi instruktori, kao i napredni takmičari koji su postavljali kontrolne tačke i asistirali u obuci učesnika. Posle podne je organizovano višečasovno rešavanje zadataka u planinarskoj orijentaciji. Bojan Komarčević je predstavio sve tipove zadataka i zatim detaljno davao uputsva za rešavanje. Učesnici su uz pomoć instruktora pažljivo pratili korake u rešavanju zadataka i uz interaktivan rad otklanjali sve nejasnoće. Nakon toga, Bojan je predstavio pravila takmičenja koje će se održati sutradan, kao i sastave ekipa. Raspored učesnika po ekipama je urađen od strane trenera i instruktora, sa pažnjom da ekipe budu ujednačene po znanju i uzrastu.


Trećeg dana kampa učesnici su imali priliku da učestvuju u kontrolnom takmičenju. Ekipe su bile podeljene u dve kategorije: početnici i napredni takmičari. Na osnovu toga su za njih i osmišljene težine staza. Takmičari su dobili startna vremena i samostalno rešavali zadatke. Nakon provere tačnosti rešenih zadataka, ekipe su kretale na teren. Sve ekipe su uspešno završile svoje trke i zadovoljno došle na cilj. Primenili su sve što su naučili iz oblasti rešavanja zadataka, snalaženja na karti za planinarsku orijentaciju kao i snalaženja na terenu i ostvarili su odlične rezultate na samoj trci. Uručene su diplome za učešće u kampu.
Organizatorski tim je zadovoljan realizacijom ovog kampa. Opšti utisak je da su učesnici na kampu bili veoma angažovani, da su aktivno učestvovali u svim predavanjima i radu na terenu. To se i videlo na kontrolnom takmičenju gde su primenili stečena znanja. Održavanje ovakvog kampa imalo je višestruke koristi. Učesnici su usavršili svoja postojeća znanja, upoznali se sa novim metodama i pojmovima i proveli tri dana družeći se na divnim terenima.

Učesnici kampa

Ceo izvštaj sa kampa možete pogledati ovde.