Planinarski savez Srbije

Kamp mladih speleologa Planinarskog saveza Srbije

Od 25. do 28. septembra u Ovčar Banji je održan Kamp mladih speleologa u organizaciji Komisije za speleologiju Planinarskog saveza Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta. Učesnici Kampa su bili smešteni u planinarskom domu „Dom“, ispod živopisnih krečnjačkih stena prelepe Ovčarko-kablarske klisure. Upravo na jednoj od pomenutih stena održan je praktični deo kampa na kojem je sedmoro mladih polaznika kampa uvežbavalo speleološku tehniku penjanja i spuštanja niz uže, pod budnim okom dvojice demonstratora,Rajčić Milana i Mladena Miloševića.

Pored praktičnog dela kampa, polaznici su se upoznali i sa teorijskom osnovom speleologije: nastankom pećina i jama, kraškim procesom, najdužim i najlepšim pećinama sveta i Srbije, razlozima za sprovođenje speleoloških istraživanja, tehničkom opremom, opasnostima u pećinama i u planinama uopšte, i tome slično. Sa ovim temama učesnici kampa su se upoznali putem prezentacija i filmova, koje je često pratio komentar demonstratora. Nisu ni izostala brojna pitanja polaznika, što svedoči o njihovoj zainteresovanosti za speleologiju kao naučno-sportsku disciplinu.

Poslednjeg dana kampa učesnici su posetili Potpećku pećinu kod Užica, u kojoj su, uz pomoć turističkog vodiča i demonstratora, imali priliku da se i direktno upoznaju sa geomorfološkim odlikama jedne zanimljive pećine: da obiđu turistički deo sa pećinskim nakitom i velikom ulaznom dvoranom, ali i da bace pogled na deo povremeno hidrološki aktivnog nivoa pećine.