Planinarski savez Srbije

III KOLO OTVORENOG SLOVENAČKO-HRVATSKO-SRPSKOG PRVENSTVA U PENJANJU U LEDU

Treće, pretposlednje kolo prvenstva održano je u Zagrebu, u Podsljemenskom tunelu u subotu 25.novembra. Organizatori takmičenja su bili Hrvatski planinarski savez, komisija za alpinizam i PDS Velebit iz Zagreba. Na put smo krenuli sa mnogo dobre energije, ali i gomilom zimskih stvari, poučeni iskustvom od prethodne godine.

 

U subotu nas je sačekao topao dan i mnogo nasmejanih prijatelja. Sve smerove je osmislio Krunoslav Tomorad, a za suđenje su bili zaduženi Slovenci Branko Ivanek i Breda Bibič. U kvalifikacijama smo penjali dva smera, a jedan  u finalu. Prvi kvalifikacijski smer bio je nadasve neuobičajen. Na početku ravna ploča sa veštačkim hvatovima, a na kraju poslednji hvat (top) na koji treba nasloniti obe alatke. Nasloniti, jer je nemoguće na hvat zakačiti obe alatke. Za ovakav poduhvat bilo je potrebno okačiti se nogama na balvan koji je visio, a obe alatke prisloniti na plavi krug koji je nacrtan na ravnom delu zida. Zanimljivo iskustvo, novi pokreti.

Drugi kvalifikacijski smer za muškarce se sastojao od malobrojnih, ali izrazito dugih pokreta.Većina takmičara uspela je da dosegne top, a o njihovom poretku odlučivalo je vreme penjanja. Ženski smer je bio duži od muškog, izuzetno zanimljiv Najiskusnija i najbolja Maja Šuštar je sa lakoćom savladala i ovu prepreku, a Katarina je uz borbu do poslednjeg atoma, i mnogo pokušaja dostizanja poslednjeg hvata uspela takođe da upiše top.

Muški finalni smer se protezao preko plafona tunela, a zatim do izlaznog dela. Konfiguracija smera je od takmičara zahtevala brzo, efikasno i često izvođenje figura četvorki i devetki. Vrh smera dosegnuli su Janez i Jaka, dok je Mario bio treći. Sjajno penjanje našeg mladog takmičara Petra Čičkovića dovelo ga je do 8.mesta. Sve čestitke!

Žensko finale je bilo zanimljivo, sa izrazito tehnički zahtevnim pokretima na samom početku. Maja je jedina uspela da dostigne top smera, bilo je pravo zadovoljstvo gledati je i učiti od nje. Antonina je odlučno uradila delikatan pokret prebacivanja na desno što je postavilo na drugu poziciju, dok je Katarini ponestalo snage.

Ceremonija dodela medalja je bila propraćena prigodnim poklonima, hvala domaćinima što su ih obezbedili! Čestitke svim osvajačima medalja i učesnicima! Nakon završenog zvaničnog dela, druženje i sumiranje utisaka nastavljeno je u obližnjem kafiću. Atmosfera je bila pozitivna, dogovarali smo strategiju razvoja sporta i fokusirali se na budućnost. Sledeći vikend nas očekuje napeta završnica kupa u Domžalama. Radujemo se što ćemo biti u prilici da penjemo sa najboljim evropskim i svetskim penjačima.

Rezultate sa takmičenja možete pogledati ovde.

 

Napisala: Katarina Manovski
Foto: Bojan Haron Markičević