Planinarski savez Srbije

DRAJ TULING RADIONICA U KIKINDI

Za vikend 22. i 23. septembra SPK Pentrax je u saradnji sa komisijom za draj tuling i takmičarsko penjanje u ledu bio organizator i domaćin draj tuling radionice.

Radionica se održala u Kikindi, u prostorijama kluba gde je izgrađen i posebno za draj tuling opremljen trenažni poligon, bolder. Vođa radionice bio je trener kluba, kao i trener reprezentacije Srbije u penjanju na ledu i draj tulingu, Laza Radivojac. Radionici je takođe pristustvovala i selektor reprezentacije Danijela Babović. Cilj radionice bio je upoznavanje sa disciplinom draj tuling i takmičarsko penjanje na ledu, demonstracija osnovnih i naprednih tehnika, trening, upućivanje u osnove trenažnog procesa, razmena iskustva i druženje. Na radionici je učestvovalo ukupno 11 takmičara, trener, selektor iz 7 klubova iz Srbije.
Posebno raduje činjenica da su se pored iskusnih draj tuling takmičara pridružili novi zainteresovani koji su imali priliku da uče od najboljih i prošire svoje penjačko iskustvo. Početnici su penjali u olakšanim uslovima, zbog principa postepenosti, te su tako vežbali samo sa alatima, a bez dereza. Pored osnovnih tehnika, imali su priliku da nauče i specifične tehnike, izvođenje figura četvorke i devetke. Oni koji su prvi put probali draj tuling bili su vidno oduševljeni, strpljivi i spremno su upijali svaki savet. Neumorno su vežbali, a na kraju dana savladani umorom izrazili su zahvalnost za nesebično pomaganje od strane pre svega trenera, selektora i ostalih takmičara.
Iskusni takmičari su od trenera dobili savete za organizaciju trenažnog procesa, naročito za tempiranje sportske top forme u odnosu na akutelni kalendar takmičenja. Takmičari individualno sprovode trenažni proces, a zajedničke pripreme i provera stanja održaće se 13. i 14. oktobra na draj tuling radonici u Sloveniji.
Radionica je protekla u sportskoj i fer atmosferi, međusobnom podržavanju i lepom druženju. Organizatori su izrazili izuzetno zadovoljstvo ponašanjem učesnika i nadu da će se ova pozitivna praksa nastaviti sledeće godine, te da će radionica imati tradicionalan karakter. Zahvalnost dugujemo Planinarskom savezu Srbije i komisiji koji su prepoznali značaj ideje širenja i popularizacije ove perspektivne sportske discpiline. Takođe, hvala svim učesnicima što su svojim pristustvom uveličali ovaj značajan sportski događaj.
Sezona draj tulinga i takmičarskog penjanja na ledu uskoro počinje. Sledeće što nas čeka je draj tuling radonica u Sloveniji (Zagorje na Savi), 13. i 14. oktobar, zatim prvo kolo SHS kupa u Ovčar Banji 3.novembra. Uskoro će biti objavljen celokupan kalendar SHS kupa gde će svi zainteresovani imati priliku da učestvuju i pridruže nam se.
Katarina Manovski
Predsednica komisije za draj tuling i takmičarsko penjanje na ledu