Planinarski savez Srbije

Јабланик

Налази се око 45 km југозападно од Ваљева између Повлена на истоку, Медведника на северу и Бобије на западу. Јабланик је планина у западној Србији, након Повлена друга по висини у групи Ваљевских планина. Поред Јабланика пролази пут Ваљево – Рогачица преко превоја Дебело брдо који се налази југоисточно од планине. Превој дели Јабланик од Повлена. На југу се простире до реке Трешњице. Изграђен је претежно од дијабаз-рожанаца из доба јуре. Покривен је листопадном шумом и прошаран површинама под ливадама. Највиши врх Јабланик (1275 m) је травнат и без шуме па се са њега пружа поглед на све четири стране света, а нарочито на север – све до Авале и Београда. На врх се долази друмом Ваљево-Бајина Башта, од превоја Дебело брдо од којега макадамски пут води 1 km ка северу према планинарском дому и даље ка врху. Од дома до врха стиже се пратећи маркацију за око сат и тридесет минута.

Маркирана планинарска стаза Дебело Брдо – Јабланик – Бебића Лука ознаке 3-13-1 дуга је 10,3 km. Почетак стазе је са паркинга поред споменика Живану Ђурђевићу на Дебелом Брду. Изнад споменика иде се макадамским путем ка врху Јабланика. Скретање за планинарски дом на Дебелом Брду је 800 метара од старта. Смештај је могућ у планинарском дому ПСД Маглеша на Дебелом Брду (капацитета 40 лежаја). Стаза даље води макадамским путем до рачвања где се пут одваја за Бобију. Стаза макадамским путем пролази кроз ливаде и шуму, а рачвање на првом успону иде северно ка врху Јабланика.

Североисточно од врха стаза се спушта поред остатака старог Маглешовог планинарског дома. Даље стаза води кроз ливаде, пропланке и шуму низбрдо до пута који повезује Ребељ са Бебића Луком. Сам локалитет Бебића Лука је непокретно културно добро под заштитом Републике Србије.

Пролазећи стазом у различито доба године могу се пронаћи различите врсте лековитих биљака, печурака и шумских плодова (сремуш, дивље малине, купине, шумске јагодице, шипурак, боровнице…). Највише је заступљена букова шума, а пролази се и кроз борову, брезову и грабову шуму. Извор реке Јабланице налази се у близини стазе и врха Јабланика. Пијаћа вода се може наточити код планинарског дома на Дебелом Брду и на извору испод врха Јабланика (у време суше понекад пресуши).

  Врх Планина/Предео НВ СГШ ИГД Секција Регија
1   Јабланик 1274 44⁰10.580‘ 19°40.01′ 478 3 Ваљево Западна С.
2 Миљачки вис Јабланик 1148 44⁰11.489‘ 19°38.632′ 478 3 Ваљево Западна С.

Фотографија 1. – Јабланик и Медведник мапа

Фотографија 2. – Јабланик 1274 m