Planinarski savez Srbije

Vrška čuka – Vlaški do – kružna staza

Region4 - Istočna Srbija
Oznaka4-42-1
Planina/predeoStara planina
Društvo/klub
Ljuba Nešić PSD

Planinarska kuća u istočnoj Kraljevici bb (poštanski fah 148), 19000 Zaječar
+38163 759 85 50, 060 82 11 502

Karta---
Dužina (km)18,0
Vreme obilaska (h:min)6:00
Početak stazeZaseok Gornja Prlita, 320m
Kraj stazeZaseok Gornja Prlita, 210m
Visinska razlika: uspon/spust (m)350/462
Opis
  • Vrška čuka je najseverniji deo Stare planine, 12km istočno od Zaječara. Preko najvišeg vrha prostire se srpsko-bugarska granica. Vrh Vrška čuka je u Bugarskoj (692m), a najviša kota na srpskoj stani je 672m.
  • Početak staze je na platou (raskršću) sela Prlita i Grljana. Odatle se ide do vrha zamljenim putem oko 2 sata hoda, sa visinskom razlikom od 350m. Sa vrha je impresivan pogled ka bugarskoj i srpskoj strani.
  • Sa vrha se silazi grebenom ka zaseoku Gornja Prlita (tu je i prva česma). Kroz Gornju Prlitu se dolazi u Vlaški do i to najpre asfaltnim, a potom zemljanim i šumskim putem, preko platoa, iznad klisure, na vrh Vlaškog dola uz uspon do krsta, do crkve Sv. Jovan izgrađene na temeljima svetilišta iz vizantijskog doba i do izletišta. To sadašnje izletište je, ustvari, ostatak početne stanice prve Timočke pruge, nekadašnje "Belgijske pruge", sagrađene 1888. godine. Sagradili su je Belgijanci da bi prevozili kameni ugalj sa Vrške čuke, do 80km udaljenog pristaništa Radujevac, odakle su se, preko Dunava, ugalj, a kasnije i druga vrsta robe (kao npr. rajačko vino), prevozili u inostrane zemlje. Pred "gašenje" te pruge taj voz je korišćen i za prevoz ljudi (prosečna brzina kretanja voza bila je 10km/h). Vlaški dol je mesto u ataru sela Prlita koje ima sve što se u prirodi poželeti može - reku, klisuru, pećine, livade, proplanke, šume, stene...
  • Sa platoa Vlaškog dola moguć je obilazak klisure Prlitske reke. Grebenom Vlaškog dola, najvećim delom zemljanim putem, ostatkom nekadašnje pruge kojom se prevozio ugalj od rudnika do početne stanice "Belgijske pruge", dolazi se u selo Prilita, odnosno na početak staze.
Težina stazelaka
Uređenostdelimično uređena
Vrsta markacijepropisna planinarska (crveno-bela)
Značajni lokaliteti
  • Crkva Sveti Jovan
  • Početna stanica nekadašnje "Belgijske pruge"
  • Belgijska kuća
  • Vidikovci na vrhu Vrška čuka i na vrhu Vlaškog dola
  • Na trasi ima izvora pitke vode u zaseoku Gornja Prlita (nakon silaska sa Vrške čuke) i u Vlaškom dolu, na platou nekadašnje početne stanice Timočke pruge
  • Na trasi ima privatnog smeštaja
Smeštaj i snadbevenost---
NapomenaStazu je trasirao PSD "Ljuba Nešić" oktobra 2011. godine, a poslednji put je markirana maja 2015. godine.
GPX Preuzmi   |    Pogledaj u novom prozoru
Fotografije
Skraćenice---
Mapa---