Planinarski savez Srbije

Republički kamp za mlade „Sopotnica 2021“

U periodu od 24.07. do 30.07.2021. god. u Planinarskom domu ”Sopotnica” kod Prijepolja, održan je prvi Republički kamp za mlade u organizaciji Komisije za rad sa mladima PSS. Kamp je bio edukativnog karaktera sa ciljem da se mladima nadogradi znanje o planinarstvu, a ciljna grupa su mladi koji već imaju prethodno iskustvo i aktivni su u svojim klubovima.

Kamp su realizovali instruktori Andrej Ivošev operativni trener i vodič 2. kat., Andrea Štraka operativni trener planinarstva i vodič 3. kategorije i Boško Mihailović vodič 3. kategorije i Spasilac GSS Srbije, Dragan Petrić instruktor Službe vodiča.

Na kampu je učestvovalo 15 polaznika iz 7 OPO.
Aktivnosti su planirane i realizovane tako da se sa polaznicima radi praktično, na terenu, na temu planinarstva uz rekreativne aktivnosti i igre. Teorijska predavanja održavana su takođe na terenu, uz nastojanje instruktora da in ne održavamo u učionici, već na otvorenom. Na raspolaganju nam je bila oprema Službe vodiča.

Poslednjeg dana prilikom podele zahvalnica institucijama i organizacijama koje su pomogle organizaciju kampa, podele diploma svim učesnicima, proglašeni su najbolji polaznici kampa u ženskoj i muškoj kategoriji. Kod devojčica, najbolja je bila Ana Grbušić PSK ”Balkan” Beograd, a kod dečaka Jovan Malešević PK ”Borkovac” Ruma.

Pomoć u organizaciji kampa pružili su:
Brend tigil.rs sa donacijom čarapa za sve polaznike kampa i aktivnih majica od merino vune, kao nagradu za najbolje polaznike kampa.
– Kompanija ”Capriolo“ Bačka Topola
– Kompanija ”Sat-trakt”
– PK ”Kamena Gora” Prijepolje
– PK ”Borkovac” Ruma,
– PSK ”Balkan” Beograd,
– PSK ”Spartak” Subotica,
– Služba vodiča,
– Planinarski savez Srbije.

Realizacija kampa je nedvosmisleno pokazala veliki pozitivan uticaj na decu u smislu motivacije za dalje planinarske aktivnosti. Učesnici su pokazali zavidan nivo interesovanja za planinarstvo i planinarske teme. Tokom trajanja kampa instruktorski tim je polaznicima pokušao da nametne ideju njihovog ličnog liderstva u sredinama odakle dolaze i mogućnost daljeg planinarskog angažovanja i edukacije, i poziv da pohađaju obuku za vodiče kada za to napune dovoljno godina.

U Planinarskom savezu Srbije potrebno je uspostaviti koncept ”Omladinskih lidera” kako bi se mladi dodatno motivisali i podstakli na aktivizam u klubovima i na taj način podmladile OPO PSS. Polaznici Republičkih kampova za mlade bi trebalo da budu selektirana deca koju će klubovi delegirati i po mogućstvu sufinansirati, da bi nakon obuke postali omladinski lideri.

Zadatak Komisije za rad sa mladima, kao organizatora, je da napiše ishode budućih kampova i ciljeve programa ”Omladinskih lidera”, kao i da pronađe načine sufinansiranja (partneri, sponzori, projektno finansiranje…) kampa kako bi se ostvarila povoljnija cena po učesniku i kvalitetnija realizacija.

 

qrf